Prof.dr.sc. Slavko Krajcar


Uz izložbu "Tragom svjetlosti i boja"

Pred Vama se, evo, nalazi još jedan katalog izložbe u Galeriji FER-a. I ovom Vas izložbom imamo namjeru potaknuti da se pridružite stvarateljima umjetnosti i njihovoj namjeri ostvarenja ljepšeg svijeta, napuštajući pritom svakodnevnicu prosječne realnosti. Nadamo se da ćete naći bar trenutak.

Ima nekoliko dana da smo zatvorili izložbu umjetničkih fotografija studenata Fotosekcije KSET-a, otvorivši širom vrata Galerije našim studentima, dajući njihov rad na uvid javnosti, potičući promatrače na doživljaj odnosno vizualni užitak. Dozvolite mi da u ovom trenutku budem malo osoban, da priznam da su se moja prva iskustva osobnog umjetničkog izražavanja, koje je prezentirano javnosti, dogodila na isti način. Naime, pred trideset godina, tada u Galeriji SC-a, kao studenti ETF-a, umjetničkom smo se fotografijom prezentirali javnosti. Umjetnost jest prije svega vrijednost, ali i hrabrost. Bili smo barem hrabri, spoznaje koje smo stekli ostaju za cijeli život.

Dan rođenja kardinala hrvatskog mučenika i blaženika Alojzija Stepinca već se godinama obilježava u Krašiću, njegovom rodnom mjestu, nizom kulturnih, turističkih i sportskih manifestacija pod zajedničkim imenom "Dani krašićkog kraja". "Tragom svjetlosti i boja" naziv je likovne kolonije koja se održava unutar Dana. Svetost i značaj kardinala Stepinca i ljepote krašićkog kraja inspiracije su umjetnicima iz cijele Hrvatske, ali i Hrvatima diljem svijeta. Tako nastala djela čine bogatu zbirku "Galerije blaženog Alojzija Stepinca". Prof.dr.sc. Marijan Đurek, voditelj naše Galerije, uz stručnu pomoć prof. Jurja Baldanija, povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara, a ujedno i voditelja likovnih kolonija u Krašiću, za našu izložbu odabrao je dvadesetdevet umjetničkih djela, većinom akademskih slikara i kipara. Ako je umjetnost odricanje sebe, da bi davali drugima, tada je naša izložba žrtveni doprinos Galerije FER-a u ovo korizmeno vrijeme.

Svjesni smo da jednim djelom ne možemo predstaviti umjetnika, već samo dijelak njegovog nadahnuća, ipak se nadamo da će posjetitelji uživati gledajući njihova izložena djela. Ovo je ujedno prilika umjetnicima da upoznaju našu Galeriju i da u nekoj budućoj izložbi budu predstavljeni svojom samostalnom postavom. Iako im samo jedno veliko hvala ne može biti dovoljno za njihov trud, ipak hvala im.

Valja ovom prilikom naglasiti određene prednosti naše Galerije. Svaka se izložba, osim u ovom prostoru, kojeg dnevno posjećuje na tisuće posjetitelja -3500 studenata i 400 zaposlenih, sudionici mnogih kongresa koji se zbivaju u ovom prostoru i naravno namjerni ljubitelji umjetnosti, prezentira i na WEB stranicama Interneta, te na taj način promovira naše umjetnike kako u Hrvatskoj tako i u cijelom svijetu. Naše stranice na adresi www.fer.hr među prvim su stvorenim stranicama tog tehnološkog dostignuća u svijetu, stoga će vas mnogi pretraživači uputiti na našu adresu.

Iako godina i po dana našeg djelovanja nije još tradicija, vjerujem da smo već prepoznati u umjetničkim krugovima i u medijima, te da postajemo relevantno mjesto umjetničkih zbivanja u našem gradu. Posebno nas veseli da su naše kolege s drugih fakulteta, potaknuti našim djelovanjem, poželjeli oplemeniti svoje prostore nadahnućima ljudskog uma, a neki su u tome i uspjeli.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Prof.dr.sc. Slavko Krajcar