Mons. Josip Mrzljak, pom. biskup zagrebački


Uz izložbu "Tragom svjetlosti i boja"

Poštovani !

Krašić sa svojom okolicom, taj mali kutak Lijepe naše, značajan je po svojim prirodnim ljepotama, a još više po svojim marljivim i gostoljubivim žiteljima. Među mnogim uglednim i znamenitim ljudima rođenim u ovom kraju posebno se ističe duhovni velikan, ne samo domovine nam Hrvatske, nego i Europe i svijeta: Blaženi Alojzije Stepinac. I on je odrastajući u ovom kraju kroz svoje dječaštvo i mladenaštvo promatrao "čudesna djela Božja" i utvrđivao vjeru otaca, koju je na kraju posvjedočio i svojom mučeničkom smrću.

Ovaj kraj nadahnjivao je i mnoge druge koji su ovdje rasli i koji su ovdje dolazili. Mnogi su svoje doživljaje zabilježili bilo perom, bilo kistom i tako ostavili spomen na ovaj kraj.

"Crkva izvanredno cijeni umjetnike bez obzira na njihova vjerska uvjerenja, jer umjetničko djelo ujedno ima pečat nevidljivoga. Dakako, pri tom treba vrlo dobro znati da umjetnost kao i svako drugo ljudsko stvaranje nije apsolutni cilj samoj sebi, nego je usmjereno prema osobi." (iz dokumenta papinskog vijeća za kulturu: Promicati pastoral kulture, Vatikan, Duhovi, 23. svibnja 1999.)

Neka i ova likovna djela koja su ovdje nastala, a nadamo se i želimo da nastanu još mnoga druga, budu usmjerena prema čovjeku koji će i na taj način otkrivati vječnu Ljepotu.

Neka ovo djelo i sve koji se oko njega trude prati nebeski zagovor blaženog Alojzija Stepinca

Mons. Josip Mrzljak, pom.biskup zagrebački