Prof.dr.sc. Slavko Krajcar


Uz drugu izložbu umjetnika - djelatnika FER-a

Prisjetimo se što smo zapisali kod otvaranja Galerije Fakulteta elektrotehnike i računarstva 20. studenog 1998. godine: "Na samom početku valja nešto reći o našim ambicijama i razlozima zašto jedan fakultet, k tome i tehnički, otvara galeriju umjetnina u svojim prostorima. Želja nam je naime, da u doba PROŠIRENIH MEDIJA - osobito "svemogućeg" INTERNET-a, bude to medij okupljanja što šireg kruga likovnih umjetnika svih pravaca i izama, koji će u slobodnoj umjetničkoj viziji dati sliku suvremenog svijeta uz onu predstavljenu tehničkim dostignućima i mogućnostima suvremene tehnike. Tako će umjetnička djela biti istinski medij zbližavanja svih ljudi i okupljalište zaljubljenika u lijepe umjetnosti na našem fakultetu. Jer, bez obzira na sva čuda i neslućene mogućnosti modernih masovnih medija; tiska, radija, televizije, a pogotovo računarske tehnike, još uvijek je izvorni potez čovjekove ruke olovkom, kistom i dlijetom - nezamjenjiv, osobito u slikarstvu i kiparstvu, gdje je susret s originalnim autorovim djelom posebno nadahnuće i užitak u ljepoti ostvarenja ljudskog uma i njegove ruke."

Bilo je to pred nešto više od godinu dana. Jesmo li ispunili iskazane želje? Jesmo li na pravom putu? Prepustimo to sudu javnosti, no ovdje možemo kazati što smo učinili. Do sada smo održali pet izložbi s 13 sudionika širokih umjetničkih raspona, od afirmiranih umjetnika s desetinama dosadašnjih izlaganja, pa do amatera koji svoja zatajna umjetnička nadahnuća na platno prenose u intimi svojih radnih soba, a kojima je naša galerija bilo prvo javno pojavljivanje. Izložbe je posjetilo tisuće ljubitelja umjetnosti. Temeljem brojki mogli bi za sebe reći: postigli smo dovoljno elemenata tradicije - a ne samo trenutnog nadahnuća entuzijaste, približili smo umjetnost uživateljima iste, stvarateljima smo dali prostor kritičke javnosti, a zidovima ljepotu.

Govoreći o našim ciljevima željeli bismo uspostaviti još jednu tradiciju. Naime, lani smo za vrijeme Božićnog razdoblja galerijske prostore ispunili djelima naših umjetnika, zaposlenika Fakulteta. Ove godine to postaje tradicijom, nastavljamo proširujući i broj izlagača. Otvorila se duša, srce je postalo hrabro, a ruka sigurno prenosi maštanja na platno. Oči naše promatračke upijaju ljepotu, diveći se stvarateljima pobuđujući naše želje. Nećemo li možda i mi postati jednog dana hrabri.

S tom željom, svim autorima koji su zastupljeni na ovoj izložbi u našoj i njihovoj Galeriji iskreno zahvaljujem na sudjelovanju, a našoj Galeriji i neumornom pregaocu prof.dr.sc. Marijanu Đureku, želim što više likovnih događanja u sljedećoj godini.

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Prof.dr.sc. Slavko Krajcar

U Zagrebu, 23. prosinca 1999.