GALERIJA FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA
Unska 3, Zagreb

Mario Hlača
Fotografije iz sjećanja

8. ožujka 2001. - 30. ožujka 2001. g.

 
Mario Hlača
Snimio Svan Hlača 
Mario Hlača je rođen u Zagrebu 1956. godine. Studirao pravo i povijest umjetnosti. 1977. odlazi u London gdje se počinje baviti fotografijom. Radi i izučava se u profesionalnim fotografskim studijima. Prvi put izlaže 1982. godine. Imao 9 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt 1987., Birmingham University 1984., London 1985.) te sudjelovao na više skupnih izložbi kao: Suvremena evropska fotografija (Kunstmuseum Düsseldorf), Nova fotografija 4 (Galerija suvremene umjetnosti Zagreb, Muzej suvremene umetnosti Beograd), "Meine Zeit, mein Raubtier" (Kunstmuseum Düsseldorf), Suvremena fotografija (Cornell University, Department of Art) itd. Kolekcija fotografija nalazi se u Bibliotheque Nationale, Paris. Danas živi i radi u Samoboru kao slobodni umjetnik. Član je ULUPUH-a i ZUH-a. 

Sve izložene fotografije su bez naslova. Nastale su od 1982. do 1988. i sve su unikati.

Autor 
 
Izvaci iz likovnih kritika

"Aperceptivni realitet, ona stvarnost koja je proniknuta iza inflacionirane retorike, koja stvarnost (velikim dijelom i vizuelnu) upotrebljava u razno razne svrhe, očito izgleda sasvim drugačije. Neomeđeni labirinti, nedefinirani svjetlosni prizori, sjene koje se tek naziru, lica koja presjecaju mlazovi nekog drugog nepoznatog svijeta i izvora, neispričiva događanja, bezvremenost malanholija i introventni svijet memorije čine svijet metafizičkih slika odlijepljenih od predmeta i zarotiranih u naše lice. Mi ih svi vidimo, ali trebamo i znati nešto o varljivosti tih slika. Izvjesno je naime da su izvori mnogih svjetala koje mi vidimo već odavno mrtvi. Zatvoreni svijet u fotografijama Maria Hlače otvara nove prostore. Možemo ga shvatiti kao vrlo precizan prodor u realitet".

prof. Vladimir Gudac
Zagreb
"Ako bi se fotografijom mogli raditi vitraži trebalo bi svakako angažirati Hlaču".
prof. Jean Claude Lemagny
Bibliotheque Nationale Paris,
Department des Estampes et de la Photographie

 

"U fotografijama Maria Hlače vidi se kontinuitet tradicije nadrealizma karakterističnog za južnu Europu, što je potpuno različito od onoga što se danas može naći u Americi, uz par izuzetaka".

prof. Robert Sobieszek
Department of Art, and director of collections at the
International Museum of Photography at George Eastman House,
Rochester, New York
 


 
Adresa:
Mario Hlača
Samobor, Gaj 17
Tel: 091/33 66 459
Tel/fax: 01/33 66 459
E-mail: mario.hlaca@zg.tel.hr
http://www.crotours.hr/mario-hlaca/


 Katalog izložbe - vanjska strana
 Katalog izložbe - unutarnja stranaFotografije na izložbi u Galeriji FER

Vaša pitanja, sugestije i primjedbe su uvijek dobrodošli. Molimo Vas pošaljite ih na: