GALERIJA FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA
Unska 3, Zagreb
 

Galerija FER i Udruga za kineski jezik i kulturu
organiziraju izložbu
 

"KINESKE NOVOGODIŠNJE SLIKE"

prigodom kineske nove godine (12. veljače)
 

8. veljače - 1. ožujka 2002.

 

Kineske novogodišnje slike - NIAN HUA

U St. Petersburgu 1898. g. u ruskom geografskom društvu upriličena je neobična izložba, prva te vrste u svijetu, izložba kineskih novogodišnjih slika - nian hua, kako to kažu Kinezi ili lubykov, kako su to preveli Rusi. 

Prve ruske eksperte koji su bili na razmjeni u Kini, privuklo je šarenilo tih slika i počeli su ih sakupljati pa se najveća zbirka najstarijih kineskih novogodišnjih slika nalazi u Rusiji. Kada su Kinezi vidjeli što strance zanima i kada su shvatili da je to dio njihovog folklora i da bi to trebalo pohraniti, bilo je kasno za one stare - više ih nije bilo, jer te su slike potrošni materijal, štampaju se uoči praznika i lijepe po kući, tijekom godine se potrgaju, istroše, unište te se na godinu obavezno lijepe nove.

Zlata Merlin
Snimio: Z. Maljković 
Kad smo prije više od 20 godina prvi puta došli u Kinu i nas su privukle te šarene slike pune simbola. Jedan dio naše zbirke je iz tog vremena, a razlika između tih i novih, kupljenih proteklih godina vidljiva je po papiru i tisku. Spremajući se za ovu izložbu i prekapajući po starim izrescima naišla sam na ove podatke: 1982. g. Kina tiska 378 milijuna novogodišnjih slika za 800 milijuna seljaka, 1983. g, prenosi Xinhua, više od 650 milijuna novogodišnjih slika sa 2400 motiva bilo je prodano između novogodišnjih praznika 1982. i 1983. godine. Brojke govore o popularnosti tih slika.

Novogodišnje slike nian hua, primjer su kineskog pučkog likovnog izraza koji se stoljećima razvijao i održao uživajući veliku popularnost. Kinezi i danas, posebice na ruralnim područjima, proslavljajući proljetni praznik, tj. novu godinu po lunarnom kalendaru, ukrašavaju svoje domove ovakvim slikama. Otuda im od 19 st. i ime   "novogodišnje slike". 

Povjesničari umjetnosti tvrde da nian hua imaju prošlost više od 1500 godina, a počeci ove pučke likovne umjetnosti, ili ispravnije zanatskog rada, vezani su uz tehnologiju  proizvodnje papira te umijeća umnožavanja slika i tekstova pomoću drvenih ploča. Ta tehnika vrlo je rano korištena za tiskanje daoističkih, a zatim i budističkih svetih slika i zapisa, i najvjerojatnije je tu taj početak ove umjetnosti koja je vrhunac doživjela u prošlome stoljeću, a cvate i danas.

Postojali su centri na sjeveru i jugu Kine gdje su se tiskale te slike s jasnim karakteristikama svoje kuće. 

Po svom likovnom izrazu nian hua je u svezi s tradicionalnim kineskim slikarstvom, ali i kaligrafijom. Tematski raznolike novogodišnje slike su kroz stoljeća dobivale na dekorativnosti, ali na uštrb drugih sadržaja. Sve su više uključivale prikaz simbola sreće, dugovječnosti, zdravlja, bogatstva, brojnog potomstva itd, da bi danas najčešći motiv bio bog bogatstva.  Inače, novogodišnje slike pokrivaju svojim sadržajima vrlo širok prostor, prikazuju religijske motive, povijesne ličnosti, kulturne heroje, ličnosti iz klasičnih romana i svakodnevni život. Najpopularnije su ipak bile slike sa prikazima likova iz pučkih i religijskih vjerovanja koji su dom štitili od najrazličitijih zala i osiguravali porodici napredak i sigurnost. Slike su se lijepile na kućna vrata, po sobama, stajama (da se stoka zaštiti od bolesti), sanducima za robu, zemljanim ćupovima za vodu. Najveći kupac slika je običan puk i slike su morale odgovarati njihovim željama. Zadovoljavajući ukus puka kineske novogodišnje slike se i danas u čuvenim radionicama izrađuju ručno, od urezivanja crteža na drvenu ploču, do otiskivanja i bojenja. Danas se te slike rade i pomoću tiskarskih strojeva, ali i one nose sva obilježja kineskih novogodišnjih slika -  jednostavan crtež, šarenilo, simboliku.
Na kineskim novogodišnjim slikama lica ne izražavaju nikakve emocije, njihova živahnost izražena je pokretom, likovi se razlikuju po frizuri, bradi, odjeći.  Posebno bogato značenje kineskim novogodišnjim slikama daje simbolika raznolikog bilja, cvijeća, voća, životinja, riba itd. 

S obzirom na starost tih slika, danas je tu simboliku ponekad vrlo teško dešifrirati. Ne treba posebno objašnjavati kako je našem europskom oku ta simbolika često nerazumljiva - npr. veseli dječak koji trči po cesti, jedna noga mu je bosa, a na drugoj ima slamnatu papuču, motiv je koji treba pročitati kao želju da kiša i lijepo vrijeme budu jednako zastupljeni u cijeloj godini;  riba - šaran predstavlja izobilje u kući; dječak sjedi na listu lotosa i drži ribu u ruci označava želju da nam svaka godina donese izobilje; breskva - dugi život; dvije breskve jednake po veličini - želja da supružnici zajedno dožive duboku starost; šišmiš - sreća, a ako drži dvije monete - želja za srećom i izobiljem; jedrenjak sa razapetim jedrima - želja da čovjek koji je krenuo na polaganje ispita ili u novi posao, trgovinu, sve obavi sa dobrim vjetrom u jedrima; dvije  patke u vodi - simbol supružničke sreće; zmaj i feniks - simbol idealnog braka; lav - želja da se zauzme visoka dužnost.

Međutim, ako i ne znamo dešifrirati sliku, ona nam nudi ljepotu crteža, boje i teme, ukratko, ljepotu koja kao sigurna poruka dopire do svakog promatrača.


Zlata Merlin 

Dana 12. veljače 2002. godine kinezi slave, prema lunarnom kalendaru, 4700. novu godinu . Ova nova kineska godina je godina konja Horse

Nešto više o kineskoj novoj godini, običajima i novogodišnjim slikama možete pronaći na Web stranicama:

Chinese New Year Facts and Fun
http://www.celebratechild.com/China/CNY/New%20Year%20Ideas/cnyinfo.htm

Chinese New Year ... the complete guide to the Chinese New Year
http://www.new-year.co.uk/chinese/

The Complete Reference to Chinese Festival Web Sities
http://www.chinasite.com/Culture/Festival.html

Celebration of the Chinese New Year
http://www.c-c-c.org/chineseculture/festival/newyear/newyear.html

Chinese New Year Poster
http://chineseculture.about.com/library/weekly/aa010301a.htm

Chinese New Year Celebration
http://www.chinacontent.com/Content/Festival/ChineseNewYear/Snake2001/

Frequently Asked Chinese Characters
http://chineseculture.about.com/library/extra/character/bls_characters.htm
 Izložene kineske novogodišnje slike


Fotografija
Mario Hlača
Grafičko oblikovanje, priprema i tiskanje kataloga
SWAN d.o.o., Samobor


Povratak
 
     
Virtualna setnja kroz izlozbu
   
Fotografije s otvorenja izlozbe
Vaša pitanja, sugestije i primjedbe su uvijek dobrodošli. Molimo Vas pošaljite ih na: