Back to  Main Page / Povratak na glavnu stranicu
GALERIJA FER
Unska 3, Zagreb, Hrvatska
 

SREĆKO PUNTARIĆ FELIX

izložba karikatura
i predstavljanje Galerije karikatura

23. studenog do 15. prosinca 2006.Prve karikature objavio je u humorističkom časopisu KEREMPUH 1975. Od tog vremena pojavljuje se u gotovo svim tadašnjirn dnevnim i tjednim novinama. Prvu stalnu suradnju ostvario je u sportskom magazinu SN REVlJA, a kasnije SPRINT-u. U dnevnom listu VJESNIK surađuje od 1986., a u rubrici FELIX u VEČERNJEM LISTU redovno izlazi od poljeća 1995. Surađivao je također i s europskim humorističkim časopisima NEBELSPALTER (Švicarska) i EULENSPIEGEL (Berlin). Sudjelovao je na gotovo svim kolektivnim svjetskim izložbama i festivalirma karikatura, gdje je osvojio tridesetak nagrada i priznanja. Neke od poznatijih su:

    * GRAND PRIX, Knokke Heist, Belgija, 1987.
    * GRAND PRIX, Istambul, Turska, 1986.
    * 1 . nagrada. Vercelli, Italija, 1984.
    * 2. nagrada, Amsterdam, Nizozemska, 1989.
    * 2. nagrada, Foligno, Italija, 1988.
    * specijalna nagrada, Tokio, Japan, 1987.
    * specijalna nagrada, Berlin, Njemačka, 1993. 

Od samostalnih izložbi dosad je priredio nekoliko u inozemstvu (Bern, Beč, Budimpešta) i oko dvadesetak domaćih (Zagreb, Slavonski Brod, Bjelovar, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Krapina, Sisak, Rijeka i Samobor).

Član je Hrvatskog društva karikaturista i ULUPUH-a, te predsjednik europskog društva karikaturista FECO za Hrvatsku. Od 1990. do 1992. surađivao je sa "Zagreb-filmom" na izradi animiranih filmova pod nazivom TV FELIX.

Izdao je 24 knjige karikatura u zemlji i inozemstvu: TEKOVINE EVOLUCIJE, OD RACIJE DO DEMOKRACIJE, KRATKI KURS, EAST OF EDEN, ZAGREB, VAŽNO JE NE SUDJELOVATI. FELIX 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, HEJ HAJ COMPUTERAŠI SMO MI, RANl RADOVI, KUĆNI LJUBIMCl, FELIX KING SIZE, DVA FENOMENA- MUŠKARAC I ŽENA, POGLED U 21. STOLJEĆE, TAJNE TREĆEG MILENIJA i najnovija FELIX NA KVADRAT.

Osnivač je prve galerije za humor i karikaturu u Hrvatskoj pod nazivom FELIX FUN FACTORY koja djeluje od proljeća 1994. u Zagrebu, Harambašićeva 10, gdje se knjige mogu i nabaviti.
 

Preuzeto s web stranice Hrvatskog društva karikaturista
http://www.hdk.hr/clanovi/srecko_puntaric/index.php
Adresa:

Srećko Puntarić-Felix
Ukrinska 21a
10000 Zagreb

FELIX FUN FACTORY
Harambašićeva 10
10000 Zagreb

Telefon/Fax:
+385 (1) 2314915 (Felix Fun Factory)

 

Kada je Felix usred rata 1994. otvorio maleni dućan za prodaju smijeha u Harambašićevoj ulici u Zagrebu, Hrvatska je već više od dvije godine bila međunarodno priznata država. Samostalni i suvereni umjetnik Srećko Puntarić postao je, međutim, međunarodno priznatim majstorom već godinama prije.

Danas je Puntarić neosporni klasik hrvatske karikature i najznačajnija pojava u hrvatskom humoru na prijelazu stoljeća. Također i potvrda da se hrvatski humor neprestano obnavlja, na užas ignoranata koji tvrde da Hrvati nemaju humora. Majstorska radionica Srećka Puntarića prerasla je doista u tvornicu, Felixovu tvornicu smijeha, sa središnjom dvoranom u kojoj se općeljudske i hrvatske nacionalne teme oblikuju u neodoljivo smiješne dosjetke i crteže. U sporednim pogonima prerađuje se sumorno svakodnevlje u jedan bolji, vedriji svijet, a tu je i niz nadograđenih galerija s proizvodima namijenjenim dobro naciljanim skupinama. U svim tim galerijama, dvoranama, atelijerima i pogonima radi samo jedan čovjek - Srećko Puntarić, s gotovo nepojmljivim darom da uspijeva biti istinski duhovit baš svakoga dana i da pretvara u smijeh sve čega se dotakne. Iz te je tvornice izišlo do sada 25 knjiga; da ne govorim o razasutom blagu po listovima i časopisima, te po knjigama drugih autora koje je ilustracijama oplemenio; da ne govorim o posterima i keramici; ili o crtanom filmu, kojemu bi se autor trebao i više posvetiti.

U čemu je tajna Puntarićeva humora? U trojstvu blistave ideje, komičnoga crteža i smjehotvornoga teksta. Njegovi su likovi smiješni sami po sebi i bez pomoći teksta, ali s tekstom Puntarić dostiže puninu svoga humora, vraćajući se iskonu idioma. Ideje dolaze iz stvarnosti, a stvarnost je sve, samo ne humorna. Felixov duhovni proces vjerojatno ide ovako: zgražanje jednoga moralista, jer pravi moralisti takvi i jesu, zatim zgražanje nad vlastitim zgražanjem, jer je moraliziranje smrtno dosadno i nekreativno, a onda ironiziranje - i vlastitoga zgražanja i pojava koje su ga izazvale. Ono što je naizgled uzvišeno, mudro i ozbiljno, iskazuje se odjednom kao nisko i uglavnom kao glupo, a svakako smiješno. U svemu tome je pak vidljiva kočnica, koju Puntarić poteže kada mu vrag političke satire šapće da ide u izravnu akciju i na izravnu osobu; kočnica ne zbog zazora i straha, nego zbog čvrstoga ugovora sa svojim anđelom čistoga, dobrodušnoga humora, koji ne razara, nego spašava. Primjerice, on neće poimence spomenuti niti jednu stvarnu stranku, nego izmišlja Stranku hrvatskih bedaka, koji idu na izbore sa sloganom: "Mi možemo još gluplje".

Dobroćudnost mu dopušta i slobodu poigravanja s hrvatskom poviješću i povijesnim osobama, te je tako Puntarić vremenom razvio cijelu seriju o banu Jelačiću, a osiromašene, trpeće Hrvate već rutinski naziva potomcima kneza Trpimira. Središnja točka smiješnosti ipak je Felixov crtež :  vrlo jednostavno crtani ljudski likovi, koji su zbog građe lica i poradi očiju postavljenih na vrh glave sličniji vodozemcima ili insektima, ali je fascinantno kako na toj uvijek istoj podlozi Puntarić uspijeva minimalnim intervencijama izraziti sve moguće osjećaje i sve moguće značajke. Isti je slučaj sa životinjama, pa svaki Felixov konj ima više karaktera od prosječnoga europskog političara.

Rekao sam da je Puntarićevo ishodište sveljudsko, no ipak prvenstveno hrvatsko, osobito zagrebačko i kajkavsko, jer je neupitno da bez kerempuhovskog torbaka ta vrsta humora ne bi bila niti rođena; kao što je točno da samo mi Zagrepčani možemo potpuno uživati u mnogim njegovim naoko univerzalnim doskočicama.

I na kraju. Srećko Puntarić je stvorio ono što je rijetkima dano. Stvorio je svoj svijet - jedinstven, prepoznatljiv i neponovljiv.

Zagreb, 2004.

       Hrvoje Hitrec

IZLOŽENE KARIKATURE

U velikoj dvorani Galerije FER izložene su 84 originalne karikature, a u maloj dvorani izložene su reprodukcije karikatura i to: 71 karikatura na papiru, 8 na platnu, dvije na keramici i jedna na drvu. Osim toga izloženo je i 12 knjiga karikatura.Fotografija
Mario Hlača

Tisak kataloga
SWAN d.o.o., Samobor

ISBN 953-184-075-X


Back to  Main Page / Povratak na glavnu stranicu
  Invitation  

VELIKA DVORANA

MALA DVORANA
Photo
Vaša pitanja, sugestije i primjedbe su uvijek dobrodošli. Molimo Vas pošaljite ih na: