Back to  Main Page / Povratak na glavnu stranicu
GALERIJA FER
Unska 3, Zagreb, Hrvatska


 

23. listopada do 20. studenog 2008.Ivica Drusany . Marina Filipović . Gordan Gledec . Vlatka Hren
Boris Kukec . Goran Perešin . Martina Škrobot . Tomislav Valent
Igor Vihnanek . Vladimir Vince . Mario Župančić

Marijan Djurek"Jedanaestoro u 33 fotografije"

Kao što je svijet neiscrpan, prepun oblika i boja, slika vječno pokretnih i neprestano promjenjivih, tako je i fotografija (koja autorskim pogledima i jednim klikom odabire i uzima djeliće iz tog golemog kaleidoskopa) u stalnim mijenama i doradama, neprestano u novom ruhu. Grupa mladih autora, njih jedanaestoro predstavilo se svaki sa tri fotografije odabrane bez zadane teme, ili ujednačenog sustava (s iznimkom Marine Filipović i Martine Skrobot), po ključu kako je tko htio. Tako je stvorena lepeza raznovrsnih motiva, pogleda i pristupa, bogatstvo boja, i neboja, isječak stvarnosti u računalnim doradama. Svijet je uzbudljivo lijep, kao da glasi poruka, a prikazivanje raznovrsnosti upravo je naša misija: fotografirati ga u njegovom prividnom košmaru. Uostalom, anarhoidna ideja o potpunoj slobodi izražavanja tipično je umjetnička. Ova se fotografija, međutim, tijesno veže uz internetske 'slobodne fotografske izvjestitelje' ili fotoblogere, koji ispunjaju zakupljena mrežna polja po želji i volji, po vlastitom nahođenju. U tom kontekstu svaka od ovih fotografija podliježe dvojnom kriteriju: s jedne strane fotografiju određuje grafički kontekst stranice, ilustrativnost (ili ne) u odnosu na tekst, animacija, koliko je dio ili nije koncepta (jasne izvjestiteljske ili pak čisto umjetničke pa i nadnaravne ili intimne ispovijedi itd. Nije slučajno ova nova internetska fotoreportaža nezavisnih produkcija postala zaseban medij, ima svoje klubove, svoja polja, dakako (blogove) i svoje festivale. Drugi je kriterij strogo fotografski. Što kada nestane grafički, animacijski kontekst, kada se izgubi nit koncepta dorađen drugim vizualnim (audio) i tekstualnim sredstvima, kada fotografija ostaje ona primarna, osamljena "slika" uzeta iz svijeta i prerađena da bi "govorila bez riječi"? Tada je, mora se reći taj kriterij teži i oštriji jer se uz zanatsku perfekciju zahtjeva i originalnost, neviđenost, te složenost nijeme poruke. 

Grafičko oblikovanje (dizajn) odavno je već promijenilo estetske kriterije i snažno utjecalo na oblikovanje same fotografije. Kada u njezinoj doradi učestvuje računalo, taj se dizajnerski učinak gotovo i ne može izbjeći. Pa, eto u ovoj izložbi "svijet je lijep" postoji široki raspon od socioloških, pa i duhovitih pristupa (poput  fotografija Igora Vihneneka), svježih portreta (poput fotografije Vlatke Hren ili Vladimira Vincea) ili lirskih ugođaja (poput fotografija Gordana Gledeca), romatičnih (Tomislava Valenta i Maria Župačića), gotovo "ofelijanskih" (poput fotografija Marine Filipović) ili izvrsno dizajniranih (popu fotografije Gorana Perešina), romatičnih gotovo "ofelijanskih" (poput fotografija Marine Filipović) ili izvrsno dizajniranih (poput fotografije Gorana Perešina). Ovom se izboru fotografija teško i može staviti neka poveznica (link) sa internetskim fotografskim izvješćima, osim možda s fotografijama iz svakidašnjice Borisa Kukeca ili iz sporta Ivice Drusanyja. 

Ovu izložbu treba jednostavno prihvatiti kako je i došla, s radosnim pogledom na svijet i s velikom ljubavlju prema fotografiji.
 

Branka Hlevnjak
  Ivica Drusany aka Ico
Marina Filipović aka Marinshe
Gordan Gledec aka Deymos
Vlatka Hren aka VHPhoto
Tomislav Valent aka Sonic
Goran Perešin aka Gox
Martina Škrobot aka Tynas
Igor Vihnanek aka Black_Wood
Vladimir Vince aka Mejs
Mario Župančić aka Fotoholik
Boris Kukec aka Foto

Linkovi

Back to  Main Page / Povratak na glavnu stranicu
Invitation / Pozivnica
Virtual tour / Virtualna setnja
Photo / Fotografije

Fotografija i dizajn kataloga
 

Realizacija kataloga
Skriptarnica, Unska 3, Zagreb

ISBN 978-953-184-122-1