Back to Main Page / Povratak na glavnu stranicu
Dekan Prof.dr.sc. Slavko Krajcar

Uz otvorenje galerije FER-a

Na samom početku valja nešto reći o našim ambicijama i razlozima zašto jedan fakultet, k tome i tehnički, otvara galeriju umjetnina u svojim prostorima. Želja nam je naime, da u doba PROŠIRENIH MEDIJA - osobito "svemogućeg" INTERNET-a, bude to medij okupljanja što šireg kruga likovnih umjetnika svih pravaca i izama, koji će u slobodnoj umjetničkoj viziji dati sliku suvremenog svijeta uz onu predstavljenu tehničkim dostignućima i mogućnostima suvremene tehnike. Tako će umjetnička djela biti istinski medij zbližavanja svih ljudi i okupljalište zaljubljenika u lijepe umjetnosti na našem fakultetu.

Jer, bez obzira na sva čuda i neslućene mogućnosti modernih masovnih medija; tiska, radia, televizije, a pogotovo računarske tehnike, još uvijek je izvorni potez čovjekove ruke olovkom, kistom i dlijetom - nezamjenjiv, osobito u slikarstvu i kiparstvu, gdje je susret s originalnim autorovim djelom posebno nadahnuće i užitak u ljepoti ostvarenja ljudskog uma i njegove ruke.

Zbog toga i tolika hodočašća na izvorišta velikih umjetničkih ostvarenja, bilo da je riječ o crtežima u Altamiri, posjetu egipatskim piramidama, te grčkim i rimskim spomenicima, do djela velikana svjetske umjetnosti, kao što su : Tizian, Leonardo da Vinci, Michelangelo, El Greco, van Gogh, Picaso i mnogi drugi umjetnici. A glavnina tih susreta sa starim i suvremenim umjetnicima zbiva se u znamenitim svjetskim i domaćim muzejima i galerijama. No odavno su već umjetnici sa svojim djelima izašli iz tih posvećenih prostora, te izlažu svoje radove u prostorima velikih kompanija, bankama, bolnicama, atrijima kazališnih i koncertnih dvorana, predvorjima učilišta, te prostorima hotela, kavana i sl. Čak su svojim djelima izašli na ulice, parkove i trgove. Sve u svemu tamo gdje se susreću ljudi, na način da umjetnost približe korisniku, a ne samo da se korisnik umjetnosti približava njoj samoj. Popunili su umjetnici mnoge površine i pokrili mnoge zidove, te stvorili pravi umjetnički dojam. Jer golom je zidu potrebna slika, kao što je slici potreban zid da bi oboje iskazali svoju ljepotu.

Zbog toga se i rodila zamisao o otvaranju "Galerije FER-a" pri našem fakultetu. Cilj nam je umjetničkim djelima oplemeniti dio našeg radnog prostora predstavljanjem suvremenih likovnih događanja i organiziranjem izložaba djela najrazličitijih umjetnika, grupa i njihovih stilskih opredjeljenja.

S tom željom, svim autorima koji su zastupljeni na ovoj prvoj izložbi u novoj Galeriji iskreno zahvaljujem na sudjelovanju, a Galeriji želim što više dobrih likovnih događanja i uspješan budući rad.
 

Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva
Prof.dr.sc. Slavko Krajcar
U Zagrebu, 20. studenog 1998.

Back to Main Page / Povratak na glavnu stranicu