Back to Main Page / Povratak na glavnu stranicuEnglish version
Visnja Slavica Gabout   Višnja Slavica Gabout, prof.

Povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka, novinarka i prevoditeljica

Rođena 1954. u Sisku. Školovala se u Zagrebu (gimnazija društveno-jezičnog smjera). Diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine povijest umjetnosti i engleski jezik, a 1982. upisala  poslijediplomski studij.

Bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću, likovnom kritikom, novinarstvom i prevoditeljstvom. Stručne tekstove počela pisati još za vrijeme studija. Profesionalne recenzije i osvrte s područja likovnih umjetnosti objavljuje već više od 25 godina u dnevnim, tjednim i periodičnim novinama i časopisima ("Večernji list", "Vjesnik", "Oko", "15 dana", "Novi list", "Kontura", "Hrvatsko slovo"), a kao likovna kritičarka - autorica i selektorica brojnih samostalnih i skupnih izložaba već godinama surađuje s mnogobrojnim galerijama u Zagrebu (Galerija Bužančić, Galerija Ulrich, Galerija Filakovac, Galerija ULUPUH, Galerija FER, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, Galerija Studio D, Galerija Karas, Galerija Badrov...), Varaždinu (Doraart), Zaprešiću (Razvid), Rijeci (Galerija Julije Klović), na otoku Krku (Galerija Sveti Nikola - Malinska, Galerija Lapidarij - Omišalj, Galerija Njivice - Njivice), u Kastvu (Galerija Vincent; Izložbeni prostor crkvice Sv. Trojice), u Istri (Galerija Fonticus, gdje je bila autorica selektiranih projekata Grožnjanskog likovnog kruga HDLU Istre: "Oblik i ritam" i "Ja i moj identitet" - oba po dvadesetak autora), kao i drugdje širom Hrvatske, ali i izvan granica domovine (Trieste - Accademia UNA: projekt "Art in Transit; Nova Gorica, projekt "Slovenija otvorena za umjetnost" - izbornik hrvatske selekcije). Od novijih projekata godine 2005. bila je selektorica ULUPUH-ovog projekta "Erotika ili utopija" (dvadesetak autora), koji je gostovao i u HDLU Zadar, te 2006. projekta "Keramička ploča: polje asocijacije, naracije i akcije" (dvadeset autora).

Već šest godina voditeljica je i selektorica likovnoga programa službene Galerije "Sveti Nikola" u Malinskoj, čija je programska orijentacija suvremena likovna umjetnost. Isto tako, selektorica je likovnoga programa i stručna suradnica Gradske galerije "Lapidarij" u Omišlju i Galerije "Njivice" u Njivicama (gdje je članica umjetničkih savjeta). Također, članica je umjetničkih savjeta Galerije "Vladimir Bužančić" u Zagrebu, Galerije FER u Zagrebu, kao i  Kerameikon-a (Varaždin), a u ULUPUH-u je predsjednica Umjetničkog savjeta. Od 2005. selektorica je i stručna voditeljica likovnoga programa unutar manifestacije "Kastafsko kulturno leto" u Kastvu. 

Od 1996.g. tajnica je Vrbničke grafičke akademije u Vrbniku, gdje se organizira terenska nastava studenata grafike i primijenjene grafike zagrebačke ALU, te promišlja identitet jednoga grada u sklopu dizajnerskih rješenja. Bila je deset godina profesionalna voditeljica dviju ULUPUH-ovih galerija u Zagrebu: Galerije "Permanenta" (Vlaška 72) i Galerije ULUPUH (Tkalčićeva 14), u kojima je godišnje organizirala program od dvadesetak izložaba primijenjene umjetnosti, s domaćim i inozemnim autorima. 

Kontinuirano već niz godina surađuje i na Hrvatskoj televiziji. Više godina radila je s autorom Mariom Salettom u redakciji Dokumentarnog programa, u svojstvu istraživača-novinara, na putopisnim serijama "Jedrima oko svijeta", "Beskrajem svijeta", "5000 km kroz Meksiko", ali i u redakcijama "Kulture" i "Prezentacije programa", s urednicom "TV-izložbi" Vesnom Ćuro-Tomić, za koju je napisala tekstove za izložbe Emila Benčića, Jure Labaša, Ratka Petrića, Dražena Trogrlića, Vjere Lalin, Željka Hegedušića, Ivana Obsiegera, Ive Kaline i Voje Radoičića. U posljednje vrijeme surađuje s urednicom Vesnom Klarić, s kojom je realizirala emisiju o Ireni Podvorac, iz serije "Portreti umjetnika".

Uz članstvo u ULUPUH-ovoj Studijskoj sekciji, članica je Hrvatskog novinarskog društva, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (od osnutka), te Hrvatskog društva znanstvenih i tehničkih prevoditelja. Živi i djeluje u Zagrebu.


KOLONIJE
PROJEKTI
TV IZLOŽBE

Kontakt adresa:

VIŠNJA SLAVICA GABOUT, prof.
4. maksimirsko naselje 36
HR - 10000 Zagreb
Tel/fax : (+385 1) 244 40 30
Tel : (+385 98) 622 426

URL:  http://www.fer.hr/exhibition/gabout.htm

Back to Main Page / Povratak na glavnu stranicu