Jadranka Stajduhar Jadranka Štajduhar

Slika od ranih školskih dana. Slijede stotine crteža modnih kreacija, a osnovne modne zamisli ostvaruje kao svoja autorska djela.
Neko vrijeme se je bavila izradom i oslikavanjem keramike. Nadopuna njenim slikama su i pjesme koje piše već dulji niz godina.
Omiljena slikarska tehnika su joj akvareli.
Do sada je izlagala šest puta samostalno i na preko dvadeset zajedničkih izložbi.
Mnoge svoje radove je darivala u humanitarne svrhe.
Član likovnog društva SULIKUM iz Siska. Živi i radi u Sisku.


Slikovitost krajolika prenijeta u transparentnost akvarela, oblik sveden na naznaku predmetnog, ugođajnost ljepote prirode, značajke su djela Jadranke štajduhar. Akvarel je idelana tehnika za njenu slikarsku osjetljivost, za unašanje treptaja u sliku i stvaranje suptilnosti kretnje na površini prikaza. Vode, nebo, raslinje postaju jedno, ali i ponaosob sa slutnjom naznake čitkosti, gdje je različitost njihovog taktiliteta svedena na identičnu slikarsku stvarnost. Fasciniranost vodom i otvorenošću neba, duboka doživljenost pulsiranja pejsaža utisnuta je u svaki segment slike, jer opipljivo i neopipljivo prožimaju se u odrazu i opisu, te granice stvarnosti postaju relativne.
prof. Stanko Špoljarić
Ne teži Jadranka eksperimentiranju u slikarstvu već jednostavnom, ali snažnom linijom i izvanrednim osjećajem za boje i prostor iskazuje svoja viđenja prirode. Tople boje koje s e prelijevaju jedna preko druge stapaju se negdje u daljini, u smirenu cjelinu. Uslikama se osjeti pogled zamišljeno upućen u daljinu , a ovdje ostvaren dubinom slie. Svoje osjećaje gospođa Štajduhar, ne iskazuje samo bojama, iskazuje ih i stihovima koji su potvrda senzibilnosti i dubokog proživljavanja života.
prof. Boško Zelić
Crtež, siguran i suveren potez kojim stvara formu, figuru, pokret - odaju dokaz istančanog osjećaja za likovno izražavanje koje se tako sigurno ispoljava već u klupama rane osnovne škole. Crteži su praćeni akvarelom.
Počela je s keramikom, obogaćenom sadržajnim formama u boji. Zatim, konačno dolazi do akvarela - u čemu nalazi sebe i svoju tehniku likovnog izražavanja koja odgovara formi i sadržaju koji su prisutni u potrebi njenog likovnog izraza.
prof.dr. Antun Bauer

Popis slika na izložbi u Galeriji FER

Na obali Kupe, akvarel, 48 x 67 cm, 1997.

Smiraj dana, akvarel, 43 x 67 cm, 1997.

Na obali jezera, akvarel, 47 x 60 cm, 1997.

Čamac na Kupi, akvarel, 50 x 62 cm, 1997.

Jutro na Kupi, akvarel, 37 x 54 cm, 1998.

Breza, akvarel, 53 x 35 cm, 1998.